TERHESSÉG HÉTRŐL HÉTRE

29. hét

Mi történik a mamával
A szülés közeledtével már egyre több pihenésre lehet szükséges, ugyanis ezekben a hetekben az igazi, mély, pihentető alvást sajnos a legtöbb kismama esetén el lehet felejteni. Ebben az időszakban az éjszakákat megzavarja a gyakori vizelési inger, illetve a fájások miatti ébrenlét. Sokan beszámolnak arról is, hogy sokkal többet álmodnak, mint a várandósságuk előtt, és ezekben a születendő gyermeküket látják, furcsa és zavarba ejtő módon. Nem kell ezektől megijedni, csak a szülés okozta stressz és aggodalom váltja ki ezeket a különböző képeket: ha az orvosi vizsgálatokon mindent rendben találtak, és odafigyelsz a helyes táplálkozásra és életmódra, akkor nincs mitől tartani.

Mi történik a babával
A folyamatos zsírfelhalmozás miatt már egyre kevésbé ráncos a baba bőre, a feje tetején pedig elkezd nőni a hajacskája is. Ezen a héten a legnagyobb a magzatvíz mennyisége, melyet fogyaszt a kicsi, emiatt naponta legalább fél liter vizeletet is kiürít. A hossza már meghaladhatja a 40 centimétert, súlya pedig az 1300 grammot, így egyre szűkösebbé válik neki a hely odabent. A kis mozgástér miatt az eddigi rúgásokat és ficánkolásokat már felváltják a lassabb, kifinomultabb mozdulatok.

Jó tanácsaink
A kismamák több, mint kétharmadánál jelentkezik a terhesség utolsó harmadában ödéma, vagyis vizesedés, mely leginkább a lábakon, a karokon és a kerek arcon szembetűnő. Ennek ellenére ne csökkentsük a folyadékfogyasztást, és semmiképp ne kezdjünk el vízhajtó gyógyszerek vagy gyógynövények alkalmazását, ezek ugyanis hatással vannak a baba vérellátására is.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!