TERHESSÉG HÉTRŐL HÉTRE

14. hét

Mi történik a mamával
A 14. héttől már felszabadultan örülhetnek a kismamák, hogy túl vannak a magzat szempontjából legveszélyeztetettebb időszakon, az első trimeszteren. A szélsőséges hangulatváltozások is megszűnőben vannak már, sokkal jobb kedvvel ébred reggelente a leendő anyuka, és a baba szempontjából is fontos, hogy ez az időszak stressz mentesen, boldogan, jó közérzettel teljen. A hormonok alacsony szintje miatt azonban sokaknál székrekedés jelentkezhet, ezt a magasabb rostbevitellel könnyen orvosolni lehet, azonban ha ez sem segít, mindenképp tájékoztasd kezelőorvosodat!

Mi történik a babával
A magzat egyes szervei már önállóan látják el feladatukat, a csontvelőben pedig megindul a vér termelése is. A kezek már kifejlődtek, emiatt az ultrahangos vizsgálatok során gyakran láthatjuk, ahogyan reflexszerű, spontán mozgásokat végez a kisbaba, azonban ezeket a mozgásokat az anyuka még nem érzékeli ezekben az időkben. Az ujjacskáin már megjelennek lágy, apró körmök, a haja is növekedésnek indul, és már képes szopni a hüvelykujját is. A vesék működése beindul, így a magzat már képes a vizelet-kiválasztásra és az ürítésre is.

Jó tanácsaink
A második trimeszterben sokkal jobb kedvük van a kismamáknak, ezért érdemes lehet valamilyen egyszerű, számodra nem megerőltető sportot választani, a közérzeted és egészségi állapotod, vérellátásod javítása érdekében. Természetesen nem kell semmi komolyra gondolni – ha idáig sem voltál kimondottan sportos alkat, akkor időnként egy-egy séta is megteszi, de nyugodtan beiratkozhatsz kismama-tornára vagy kismama-úszásra is, ha ez tűnik számodra megfelelőnek.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!