TERHESSÉG HÉTRŐL HÉTRE

13. hét

Mi történik a mamával
A 13. hét környékén már enyhülnek a kismama rosszullétei, a hányinger megszűnésével pedig egyre nagyobb étvágya lehet a leendő anyukának. Ebben az időszakban nagyon aktívnak, energikusnak, tevékenynek érezhetjük magunkat, de azért a pihenésre is hagyjunk kellő időt. Sokan úgy tartják, hogy ez a terhesség legkellemesebb és legkönnyebb időszaka, ugyanis a reggeli rosszullétek már elmúltak, azonban még nem akkora a pocak, hogy útban legyen és nehézséget okozzon. Jelentős súlygyarapodás ekkor még nem tapasztalható, maximum 1-3 kg plusszal gyarapodik ilyenkor a legtöbb kismama.

Mi történik a babával
A 13. héten már egyértelműen felismerhetőek a magzat külső nemi szervei, így az ultrahangvizsgálatok alkalmával ilyenkor már megállapítható a születendő gyermek neme, bár a felvételek torzulása miatt az eredmény ekkor még nem száz százalékos. A baba hossza 6-8 centi közötti, súlya pedig 13-20 gramm körül mozog. A belek visszahúzódnak a baba pocakjába, a máj és a hasnyálmirigy megkezdi működését, valamint kifejlődnek a pici ínye alatt a tejfogai is, melyek már készen állnak rá, hogy a születés után előbukkanjanak.

Jó tanácsaink
Habár mostanra ténylegesen véget ért az embrió-korszak, és kettőtök helyett kell enned, de ez nem azt jelenti, hogy a mennyiséget a duplájára kell növelni! A magzathoz eljutnak azok a tápanyagok, melyeket a szervezetedbe viszel, úgyhogy lehetőleg kerüljük a felesleges cukrok és édességek fogyasztását. Ezek helyett együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint könnyű húsokat, például csirkemellet, hiszen jobban eltelítenek, és egészségesebbek is!

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!