A szoptatás és a koleszterin

A szoptatás nem csak a testsúlyra és a zsíranyagcserére van pozitív hatással. Ma már mindenki tudja, hogy a szoptatásnak milyen kedvező hatásai vannak az újszülöttekre és a csecsemőkre nézve.

 

Ma már mindenki tudja, hogy a szoptatásnak milyen kedvező hatásai vannak az újszülöttekre és a csecsemőkre nézve. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a szoptatás nemcsak a baba, de az anya egészségére nézve is kedvező hatású.

 

 

 

A szülést követő időszakban jelentős változások mennek végbe az anya szervezetében. Ezek közül az egyik legfontosabb a tejtermelés megindulása, melyhez igen sok energiára van szükség. Egy szoptatós anya szervezete napi 200-500 kcal energiát is felhasználhat a szoptatáshoz szükséges tej megtermeléséhez. Ennek köszönhetően a várandósság során felszedett súlytöbblet hamar eltűnhet, és az anya visszanyeri régi alakját.

A szoptatás és a koleszterinszint 

A szoptatás nem csak a fogyásra, de a koleszterinszintre is jótékonyan hat. A koleszterinszint a terhesség alatt 10-50 százalékkal emelkedik, de ez a növekedés főleg a „jó”, azaz a HDL-koleszterin mennyiségének növekedéséből adódik, tehát a „jó” és „rossz” koleszterin aránya igen kedvezően alakul.

A szülést követő 3-6 hónapban a koleszterinszint visszaesik a terhesség előtti értékekre, de a HDL-koleszterin továbbra is emelkedett marad.

A szoptató nők koleszterinszintjében történő változások teljesen helyénvalóak, de az ekkor mért vérzsír-értékek félrevezetőek lehetnek olyan ember számára, aki nincs tisztában ezekkel a változásokkal. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a gyermekvárás időszakában mért koleszterinértékeket nem lehet összevetni a korábban mért adatokkal.

Többszörös pozitív hatás 

Napjainkban is folyó kutatások bizonyítják, hogy a szoptatás nem csak a testsúlyra és a zsíranyagcserére van pozitív hatással, hanem az anyai cukorháztartás működését is szabályozza. Bizonyított, hogy a szoptatás alatt a vércukor értékek alacsonyabbak, így akik korábban 1-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, jóval kevesebb inzulint kell beadjanak maguknak.

A terhesség alatti diabétesz problémája is megoldódik ebben az időszakban, egyrészt a kedvező anyagcsere-hatásoknak köszönhetően, másrészt a nagy kalória-felhasználás miatt.

A fentiekből is jól kitűnik, hogy a szoptatás nem csak a baba életben tartása miatt fontos tevékenység a szülés utáni időszakban, de az anya szempontjából is kedvező hatású. A szoptatás okozta változások egyaránt segítenek megőrizni az anya lelki és testi egészségét.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!