VISSZATÉRÉS A MUNKAHELYRE

Manapság óriási kihívást jelent visszatérni a munka világába kismamaként.

Nehéz lépés ugyan bejelenteni a főnöknek a terhességet és szülési szabadságra menni, azonban vannak ettől még nehezebb dolgok is. Nincs egyszerű dolgunk a segélyekkel kapcsolatos dolgok elintézésében,de azzal sem, hogyan térjünk vissza a karrierünkhöz.

Első lépések

A munkába állás napja előtt legalább 30 nappal be kell jelentenünk a fizetés nélküli szabadság megszűnését. Könnyebb azoknak a helyzete akiknek a munkáltatójuk csak ideiglenes szerződéssel vett fel embert a helyükre és a helyettes csak addig marad, ameddig a szabadsággal kapcsolatos megállapodás szól.

A 2016-os rendelet előírja, hogy a gyermekgondozást segítő ellátások mellett a szabadságon lévő anyuka (vagy apuka) munkát vállalhat, amint a baba betöltötte a féléves kort. Azok a munkavállalók, akik ezt előnyben részesítik és alkalmaznak ilyen anyákat jelentős adókedvezményben részesülnek. Ez a cégeknek is vonzóbbá teszi azt a lehetőséget, hogy újdonsült anyukákat alkalmazzanak, még nagyobb előnyt jelent, ha a szülés előtt is meg voltak elégedve cégnél végzett munkánkkal. A munkáltatóknál sem fenékig tejfel viszont ez az eshetőség, ugyanis elterjedt az az előítélet, hogy a kismamáknak több betegszabadságra van szükségük, mert a csecsemők gyakran betegeskednek.

 

Amennyiben azt a lehetőséget választjuk, hogy korán visszatérünk a munka világába (tehát még a gyermek nem töltötte be a 3 és fél évet) kérvényezhetjük, hogy a munkaidőt az eddigi felére módosítsák. Így van lehetőségünk 8 óra helyett 4 órát tölteni munkával és több időnk marad gyermekünkre. Azoknál a szülőknél, akik legalább három gyermeket nevelnek egy kicsit más a helyzet, itt a részmunkaidős lehetőség addig áll fent még a legfiatalabb gyermek be nem tölti az 5. életévét.

Munkáltatói felmondás

A munkáltatónak van arra lehetősége megfelelő indokkal, hogy a szülési szabadság lejárta után, ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét felmond a munkavállalónak.

Mik lehetnek ezek az indokok?

  • Ha nincs a képességeidnek, végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő betöltetlen állás (akár másik munkakör, ha a korábbi pozíciód nem üres).
  • Ha a felkínált állást elutasítod.
  • Ha lényeges kötelezettségeidet szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegted (de miért is tennél ilyet?!).
  • Ha olyan magatartást tanúsítasz, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
  • Mint látható, elég súlyos érv kell az elbocsátáshoz, ám, ha mégis megtörténik, nem árt jogi szakemberrel kivizsgáltatni a körülményeket.

Amennyiben a szabadság ideje alatt a hasonló munkakört betöltő kollégáknak emelkedett a bére, a munkáltató köteles a kismama bérét is annyira felemelni.

A megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei és a kormányablak minden felmerülő kérdésre választ tud nyújtani a karrier folytatása kapcsán.

 

 

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!