ÚJÉVI FOGADALMAK

Hosszú listával vártuk az éjfélt, hogy bebizonyítsuk idén igenis menni fognak azok a fogadalmak, most be fogom tartani!

Rengetegen vagyunk olyanok, hogy az év utolsó napján fogadalmat teszünk, mit is fogunk jobban csinálni vagy elérni a következő évben. A legtipikusabb fogadalmak: lefogyok, többet mozgok, jobb leszek, kedvesebb leszek az emberekkel, többet látogatom a rokonaimat, rendbe teszem a kertet, a házat, többet tanulok a vizsgáimra, és még sorolhatnám a végeláthatatlan listát.  De a titkot soha senki nem árulta még el, mi is kell ahhoz, hogy ne csak 2 hétig tartsuk a szavunkat. Ebben a cikkben szeretnénk egy pár olyan tippet adni Önöknek, amivel hozzásegíthetünk mindenkit a sikeres fogadalomtartáshoz.  Ehhez végeztünk egy kis kutatást, hogy akik tényleg betartják fogadalmaikat, hogyan is csinálják ezt. Meglepő, de 4 válasz hangzott el a legtöbbet:

  1. Pozitív gondolkozás mindennek az alapja („Meg fogom csinálni! Meg tudom csinálni!”)
  2. Ha valamit teljesítettünk azért jutalom jár.
  3. Elkerüljük azt a környezetet, ami visszahúzhat bennünket! ( Cigizőktől megpróbálok távol maradni.)
  4. A fokozatosság a kulcs mindenhez, egyből úgysem jár sikerrel senki. Lassan járj, tovább érsz!

A pszichológusok szerint a konkrétan megfogalmazott célok jobban beválthatóak, mint a homályos felindulásokra alapozott fogadalmak. Jobb, ha a céljaink elsőnek valamilyen viselkedésre indulnak, nem pedig a konkrét céljainkra. Például, hogy mindenkinek érthető legyen: a célom, hogy több fizetést szeretnék, akkor ehhez azt a viselkedést társítom, hogy több plusz munkát vagy túlórát kell vállalnom. Vagy gyakran valamilyen rossz tulajdonságunkhoz társítjuk a fogadalmat, például kövér vagyok, le akarok fogyni. Ezt csak azzal a viselkedéssel tudom elérni, ha azt fogadom meg, hogy naponta legalább egy órát a testmozgásnak szentelek. A fogadalom betartásakor az is segít, ha tudjuk előre: lehet, hogy néha nem fogjuk tudni maradéktalanul betartani, így jó, ha felkészülünk erre, és előre elhatározzuk: ez nem jogosít fel bennünket arra, hogy felhagyjunk a célunk követésével. A leggyakoribb problémát egy kis visszaesést a visszavonhatatlan kudarc jeleként kezelünk, elfogadjuk, mintegy felmentve magunkat a további küzdelmek alól. Pedig ha jobban belegondolunk a fogadalom célja valaminek a megközelítése, nem a tökéletes elérése; a fogadalmat tevők nagyobb százalékának pedig nem sikerül első nekifutásra elérnie a célját. Ezen kívül még egy egyszerű probléma merülhet fel. Szimplán elfelejtjük a fogadalmunkat, mert a rossz szokásaink az évek hosszú során már úgy belénk rögzültek.

Jó, ha elfogadja az újévkor fogadalmat tevő, hogy a szokások megváltoztatása eleinte egy kényelmetlen folyamat ha ezzel a küzdelemmel barátkozunk meg, az kulcsa sikerünknek. Nincs sikertelenség, csak nehézség és kihívás, ahogy egy sportoló is folyamatosan teljesít egy olyan célért, amit talán csak sok év múlva ér el.

 

Rosta Hanna - DMD

 

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!