TANÍTS ENGEM APA!

A gyermek fejlődésében nagyon fontos szerepet játszanak az apukák.

Sok újdonsült apuka érzi úgy, hogy a nőkkel ellentétben ők nem kapnak elegendő felkészítést a babák érkezésére. A legtöbb családokról szóló könyv célcsoportjának az anyákat tartják, pedig a férfiak számára is legalább olyan fontosak a gyerekek.

A klasszikus család értelmezése

A klasszikus apa-szerep szerint a férfi családfőként viselkedik, kenyérkeresőként az ő feladata a család anyagi helyzetének megteremtése, és a biztonság fenntartása. Az anyának így elég ideje marad a háztartás vezetésére és a gyereknevelésre.

A munkaerőpiac, a férfi-női szerepek váltakozásai és a sok mozaikcsalád eredményezte, hogy mára ez a tradicionális családmodell széttöredezett.

Az apa szerepe és jelenléte fontos a gyermekek harmonikus fejlődése szempontjából és az apák is egyre tudatosabban vállalnak szerepet, akár már az újszülöttek gondozásában is.

 

Sokan azt gondolják még mindig, hogy a legfontosabb apai feladat az anya tehermentesítése, részvétel a házimunkában. Ez nyilván nagyon fontos, mert a magyar családokban a házimunka és a gyermekekkel való gondoskodás oroszlánrészét a legtöbb családban a nők végzik.

Egy amerikai kutatás szerint a baba egy éves koráig az anyák 40 napnyi alvásadósságot halmoznak fel, míg a csecsemők apukái összességében ugyanannyit alszanak gyermekük első életévében is, mint korábban. Bár ilyen magyar kutatás nem áll rendelkezésre, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy nálunk is hasonló a helyzet. De a porszívózáson, bevásárláson kívül azonban sokkal fontosabb az, hogy az apák teljesen máshogyan közelítenek a gyermekhez, így más dolgokat tanulhatnak meg tőlük a picik.  A gyermekeknek fontos, hogy édesanyjuktól tanulják el az óvó-féltőviselkedést, az apukák részéről pedig a helytállásnak és a férfiszerepnek lehetnek szemtanúi.

 

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!