SPORT A TERHESSÉG ALATT

Sok kismama a terhesség ideje alatt mellőzi életéből a sportot, mert veszélyeztetve érzi a pocakjában növekvő új családtagot.

 Felmerülhet a kérdés, hogy milyen mozgásformákat ajánlott végeznie egy kismamának. Mivel nem vagyunk egyformák, és az edzettségi szintünk is különböző, így ennek fényében kell kialakítanunk mozgáskultúránkat.

Kezdők esetén érdemes heti 1-2 20 perces alkalommal kezdeni, míg a terhesség előtt is rendszeresen mozgóknak nem árthat heti 3-szor 30-45 percet mozogni. A sétálás vagy laza futás szinte mindenki számára tanácsos lehet, hiszen megszabadulhatunk pár kellemetlen kilótól, és a friss levegőtől javulhat közérzetünk is.

Amennyiben hát- és derékfájás kísérti napjaid, célszerű lehet a jóga, úszás, vagy séta mellett döntened, de a kismamatorna is rendkívül hatékony lehet. A tánc sem kizárt mozgásforma, amellett, hogy formában tart, endorfint is felszabadít, ami javít a hangulatodon.

Sokaknál a pocak növekedésénél, és a mozgás elnehezedésénél fogy el a kezdeti lelkesedés. Azonban orvosi kimutatások szerint ekkor is érdemes folytatni legalább lazább szinten, ugyanis a sport erősíti a szívet és az érrendszert, valamint csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét. Ugyancsak pozitívumként említhető, hogy amellett, hogy növeli a vér áramlását, ezáltal könnyíthet a szoruláson és fájdalmakon, növelheti a medencefenék erejét a szüléshez.

Amennyiben edző segítségével sportolunk, mindenképp szóljunk állapotváltozásunkról. Ha önállóan végezzük a mozgást, érdemes pár tippet megfogadni. A hasizomgyakorlatokról nagyon megoszlanak a vélemények, de a legtöbb szakértő szerint érdemesebb ebben az időszakban a hátizmok erősítésére koncentrálni. Ugyancsak fontos a mellizmokra is fókuszálni, hogy ne nyúljanak meg a szalagok a hirtelen növekedés következtében.

Érdemes figyelned arra is, hogy mozgás előtt egy órával fogyassz szénhidrátban gazdag ételeket, így energiával telve vághatsz neki a sportolásnak. Ne feledkezz meg a megfelelő ruházatról, sportmelltartóról, és kiemelten fontos, hogy olyan cipőt válassz, ami jól tartja a bokádat. Az edzések alkalmával mindig legyen nálad buborékmentes ásványvíz. Amennyiben rosszullétet, szédülést vagy fájdalmat észlelsz, mindenképpen hagyd abba a mozgást és pihenj meg. A tested terhesség idején máshogy reagál a sportra, figyelj az apró jelekre, és ne hajtsd túl magad.

Természetesen mielőtt bármilyen mozgásba is belekezdenél, előtte mindenképp egyeztess orvosoddal.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!