POZITÍV NEVELÉS

A fegyelmezés szó alatt a legtöbb ember kiabálásra, büntetésre vagy sarokba állításra gondol.

Azonban nem ez a legjobb módja a nevelésnek. Az óvodás korú gyermekek szülei jogosan érezhetik azt, hogy a mindennapok nagyrész abból áll, hogy egy örökmozgó gyereket lekössenek. Szinte biztos, hogy a fiatalok képesek akár egy perc alatt is szétpakolni vagy összetörni valamit véletlenül még a szülők nem figyelnek. A határokat meg kell szabni még időben. Akkor is ha úgy érezzük óvodás korú gyermekünk a nap 90%-ban azzal foglalkozik, hogy ezeket a határokat feszegesse.

A gyermeket nem szabad állandóan szidalmazni és azt sugallni, hogy ő rossz, mert az akadályozhatja a reális énkép kialakulását benne. Nem minden esetben vezet jóra a büntetés. Néha elég, ha elmagyarázzuk a gyermeknek, hogy mit csinált rosszul és esélyt adunk arra, hogy azt kijavítsa. Jó példa erre, ha esetleg valamit kiborít, azt neki kell feltakarítani. Sokkal többet segít, ha leülünk és elbeszélgetünk a gyermekünkkel arról, amit rosszul csinált nem pedig egyből szobafogságra ítéljük.

 

"Egy idő után amikor valami huncutságon kaptuk a fiamat, vagy megszegte a szabályokat, valami újat kezdtünk kipróbálni. Nem akartuk megbüntetni, nem akartuk, hogy rosszul érezze magát, a célunk az volt, hogy kapcsolódjunk, és ezen a kapcsolódáson keresztül tanítsuk meg a helyes és helytelen viselkedés közötti különbségekre" - írja Ariadne Brill, a Mother.ly internetes portál szerzője.

 

 

Mi is az a pozitív nevelés?

 

A pozitív nevelés egyik alapköve a tisztelet. Ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk ezt a módszert, tudnunk kell, hogy a gyermekek mindig többre képesek, mint azt gondoljuk. A legtöbb fiatalnak a szülei a példamutatóak, tőlük lesik el a viselkedési formákat, a protokollt, a szokásokat, egyszóval mindent. Amennyiben a gyermek mégis rossz példát lát és azt kezdi el követni az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy bizalmi légkört alakítunk ki. A kicsiknek fontos, hogy akkor is érezzék a szeretetünket, ha valami nagyon rosszat csináltak. Ez segít megőrizni a jó szülő-gyermek kapcsolatot.

Nagyon nehéz higgadt döntéseket hozni akkor, amikor idegesek vagyunk, de mégis meg kell próbálnunk. A szakemberek szerint ugyanis a fegyelmezés pillanatai rendkívül fontosak a gyermekünkkel való kapcsolatban, hiszen ilyenkor formáljuk őket a legerőteljesebben. Meg kell próbálnunk nyugodtak maradni és megérteni a gyermekünk rossz cselekedetei mögött lévő motivációt. Fontos, hogy mindig arra gondoljunk, hogy a csöppség nem rosszat akart csinálni, csupán a kíváncsisága vezérelte. Ha gyakran cselekedünk indulatból az hosszútávon nem túl kifizetődő. Elveszíthetjük gyermekünk bizalmát és a jól kialakított szoros kapcsolatot is.

Fontos, hogy mielőtt elkezdjük kijavítgatni a hibákat először arra törekedjünk, hogy gyermekünkkel jobb kapcsolatot ápoljunk. Íme néhány példa:

  • Próbálj meg nyugodt maradni, és "félretenni" a saját félelmeidet, elvárásaidat.
  • Igyekezz "belépni" a gyermeked világába, és az ő szemével nézni a helyzetet.
  • Hallgasd meg a gyermekedet!
  • Koncentrálj a megoldásokra és a lehetőségekre!
  • Gyengéden érintsd meg a gyermekedet, pl. öleld meg vagy fogd meg a kezét.
  • Beszélj kedvesen és nyíltan, és csak olyan dolgot mondj ki, amit komolyan is gondolsz.
  • Ereszkedj le a gyereked szintjére (pl. guggolj vagy térdelj le hozzá) és nézz a szemébe.
  • Higgy abban, hogy képesek vagytok együttműködni, és a gyermeked képes arra, hogy jobb döntéseket hozzon.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!