PAJZSMIRIGY-GONDOK ÉS A TERHESSÉG

A terhesség alatt a kismamának nemcsak a saját, hanem a pocaklakó hormonjaikról is kell gondoskodnia.

A pajzsmirigy egy igen kis szerv, melynek azonban nagyon nagy szerepe van. A hormonjai – a tiroxin (T4), és a trijód-tironin (T3) – hatással vannak az anyagcserére, a közérzetre, a szexuális életre, a bőr állapotára a súlyra, és még egy sor részletre. A hormontermelést közvetlenül az agyalapi mirigy szabályozza, a TSH nevű hormon segítségével.

A pajzsmirigy hormonok termeléséhez jód szükséges, ami azért fontos, mert hazánk jódhiányos területnek számít. Ha a hormontermelés felborul, az kétféleképpen történhet: vagy túltermelésről beszélhetünk, vagy alulműködéssel állunk szemben. A problémát a jódhiány mellett – attól függően, hogy melyik eltérésről van szó – kiválthatja daganat, betegség, genetikai eltérés stb.

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének tünetei a következőek lehetnek:
- Fáradság vagy álmatlanság
- Súlyváltozások
- Hangulatingadozás
- Magas koleszterinszint
- Családban már előfordul ilyen probléma
- Menstruációs, termékenységi problémák
- Bél, bőr, és hajpanaszok
- Izom és ízületi fájdalmak

 Szerencsére ma már nem lehetetlen feladat egy terhességet pajzsmirigy problémákkal is kihordani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene komoly figyelmet fordítani rá, hiszen a baba fejlődése, élete is veszélybe kerülhet.

A terhesség első harmadában a magzat kizárólag az anyától kapja a pajzsmirigyhormonokat, a saját hormontermelése csak később, fokozatosan indul meg. Ennek megfelelően legyen szó alul- vagy túlműködésről az anya esetében, mindenképpen rossz dózis jut el a babához is. Ez pedig ebben az esetben fejlődési rendellenességeket, koraszülést, vagy akár sajnos vetélést is okozhat.

Szerencsére a legtöbb esetben az anyák már tisztában vannak a saját betegségükkel, mikor a gyerekvállalás mellett döntenek. Azonban a megváltozott szükségletek miatt ilyenkor fokozottabban kell figyelni a kismamát és a babát is.

Természetesen a diagnózis a tünetek alapján a szakember számára könnyen megadható, de az is előfordul, hogy a tünetek nem igazán jellemzőek. Ebben az esetben a biztonság kedvéért érdemes egy vizsgálatot elvégeztetni a gyermekvállalás előtt. Ez vérvétellel történik, de probléma esetén további vizsgálatokat is elrendelhet a szakember.

A terhesség alatt is szedhetők a pajzsmirigy gyógyszerek, sőt, szedésük sokkal nagyobb kontroll alá is kerül. Ebben az időszakban ugyanis megnő a hormonigény, hiszen az anya a gyermek igényeit is fedezi. Ennek megfelelően a gyógyszer adagjának módosítására is szükség lehet. Mivel ez az időszak folyamatos változás, így az adagokat is folyamatosan szemmel kell tartani, vagyis a kontroll mindenképpen erősen ajánlott.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szülés után a hormonszint újra változik, sokszor elég szeszélyesen, így a fokozott kontroll nem ér véget a szülőszobában sem.

weborvos/dmd

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!