Orrdugulás terhesség idején-Mit lehet tenni?

A várandósság során jelentkező orrdugulás és orrfolyás oka lehet allergia, nem allergiás nátha vagy orrmelléküreg-gyulladás.

A várandósság fel is erősítheti a meglévő alap betegségeket
Amennyiben már a terhesség előtt is volt allergiás náthája, a terhességgel a panaszok fokozódhatnak, változatlanok maradhatnak, de az is előfordulhat, hogy enyhülnek. A tünetek változása számos tényezőtől függhet, beleértve a szezonális allergén jelenlétét és a terhességi hormonok szintjének növekedését is.
A terhesség ideje alatt jelentkező nátha a kismamák 30%-át érinti, tehát nem számít ritka jelenségnek. Az első panaszok jellemzően a második hónapban kezdődnek, és előfordul, hogy egészen a gyermek születéséig fennállnak. Tünetei az allergia tüneteivel megegyezőek, ám mivel az állapot nem allergiás eredetű, az allergia elleni készítményekre (antihisztaminokra) nem reagál.

A panaszok megjelenése a terhességi hormonok szintjének növekedésére is visszavezethetők. A megnövekedett progeszteronszint ugyanis fokozza a szervezet vérellátását, így a nyálkahártyákban vérbőséget okoz. A vérbő orrnyálkahártya ennek hatására megduzzad, így a levegő nem tud rendesen keresztüljutni rajta, amely okozhat orrfolyást is.

A nátha kezelése terhesség alatt
Köztudott, hogy várandósság idején körültekintően kell eljárni a gyógyszerek és más készítmények alkalmazásával, hiszen számos készítmény káros lehet a magzatra nézve. Mégis, mit lehet tenni, ha nem szelel az orra, vagy folyamatos orrcsepegéssel küzd?

Enyhülést hozhat a nazális sóoldat (sós víz, tengervizes orrspray) alkalmazása, ami teljesen biztonságos a terhesség alatt, hiszen tulajdonképpen nem gyógyszerről van szó. Legfőbb előnye, hogy olyan gyakran alkalmazható, ahányszor szükség van rá, miközben a születendő gyermekünket is biztonságban tudhatjuk. Ellentétben a hagyományos orrcseppekkel, orrspray-kkel, a só alapú készítményeknél nem áll fenn a hozzászokás veszélye sem. Könnyen elérhető készítményekről van szó, hiszen vénymentesen kaphatók a patikákban, drogériákban.

Allergia elleni készítmények
Egyes antihisztaminok előnyösnek tekintett szerek a terhességi allergiás nátha kezelésére. Alkalmazásuk azonban kizárólag orvossal történő egyeztetést követően ajánlott.

Bármilyen gyógyszert kezdene el szedni a terhesség alatt, annak előnyeiről és kockázatairól előbb egyeztessen orvosával! Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer előnyeit mérlegelni kell a kockázatokkal szemben, és a készítményt csak akkor szabad alkalmazni, ha az előnyök meghaladják a kockázatokat.

Forrás: webbeteg.hu

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!