Mennyi alvásra van szüksége a babáknak az életkoruk alapján?

Az alvási szükségletek és szokások a baba életkorával változnak. A szülőben felmerülhet a kérdés, hogy mennyi alvásra van szüksége az adott életkorú picinek?

Cikkünkből megtudhatja, mennyi alvásra van szüksége 1 hetes és 1 éves kora között gyermekének.

Alvási szokások és alvásigények
Szerencsés eset, ha a szülőnek nem kell amiatt aggódnia, vajon gyermeke eleget alszik-e. Amennyiben szükség van rá, a szervezet beindítja az alvási folyamatot, akárcsak az éhség a sírást és az étvágyat. Szerencsére a legtöbb baba annyit alszik, amennyire szüksége van, de sokat segíthet a szülőnek, ha tisztában van a tipikus alvási szokásokkal és az általános alvási igényekkel.

Az újszülöttek általában 2-5 órás alvási periódusokban alszanak éjjel és nappal egyaránt. Jellemzően 1-3 órán át vannak ébren, ha éhesek, melyhez a szülőnek nehéz lehet hozzászokni. 8-12 hetes korra ezek a rövid alvási periódusok megszilárdulnak, illetve jellemző a hosszabb éjszakai alvás, ami megkönnyebbülést jelent a szülőknek.

Az alváshiányban szenvedő szülők megkönnyebbülésére a legtöbb baba 4-6 hónapos kora körül kezd átállni a 8 órás éjszakai alvásra, melyet azonban megzavarhatnak az éjszakai ébredések, amik akár 5-6 alkalommal is előfordulhatnak éjszakánként. Ez gyakran szükségessé teszi, hogy hagyjuk őket maguktól újból visszaaludni, ahelyett, hogy megszoknák, a szülő altatja vissza őket. A nappali alvás ebben az életkorban 2-4 óra, mely általában több periódusra oszlik.

12 hónapos korra a baba általában 8 órát alszik éjszaka, és nappal is igényli az alvást egy vagy két alkalommal. Ezek a nappali alvások jellemzően nem hosszabbak 1-2 óránál, a legtöbb gyermek pedig 5 éves kora körül felhagy a nappali alvással.

Általános alvási szükségletek
Az alvási igény gyermekenként változó, ám általában az alábbiak a jellemzők:

1 hetes korban – több mint 16 óra (nappali és éjszakai periódusok)

1 hónapos korban – több mint 15 óra (nappali és éjszakai periódusok)

3 hónapos korban – 15 óra (főként éjszaka, több nappali szundival)

6 hónapos korban – több mint 14 óra (főként éjszaka, több, azonos időpontokban jelentkező nappali szundival)

9 hónapos korban – 14 óra (főként éjszaka, több, azonos időpontokban jelentkező nappali szundival)

1 éves korban – 13.5 óra (főként éjszaka, több, azonos időpontokban jelentkező nappali szundival)

Természetesen előfordulhat, hogy az Ön gyermeke nem ennyit alszik, de ne aggódjon, ebben az életkorban még pontosan annyit pihennek, amennyire szükségük van, nem kell aggódni az alvási szokásaik miatt.

Az életkor előrehaladtával az alvási igény folyamatosan változik. Sokat segít a kialakult lefektetési szertartás, mint például a meseolvasás és az elektronikus eszközök használatának mellőzése. Mindez segít abban, hogy a gyermek könnyebben elaludjon és egészséges alvási szokásokat alakítson ki, mely jó alapot jelenthet egy egész életre.

Amennyiben aggódik gyermeke alvási szokásait illetően, beszéljen orvosával arról, hogyan segíthet a picinek többet aludni! Amennyiben gyermeke krónikusan horkol, az további vizsgálatokat és kezelést igényelhet!

Forrás:webbeteg.hu

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!