LÁZGÖRCS

Fontos, hogy amikor felmerül, egy probléma ne megijedjünk, hanem próbáljunk ésszerű módon cselekedni.

Általában a lázgörcs a 6 hónapos és 5 éves életkor közötti gyermekekre lehet nagyon veszélyes. A kisbabák 3-4% hajlamos a lázgörcsre.

A görcsölő gyermek tünetei: elkékülés, végtagok megfeszülése vagy rángatózása, eszméletvesztés, elszürkülés.

Hőemelkedés vagy lázas állapot után jelentkezhetnek a görcsök, ami általában rövid időn belül magától megszűnik (fél-2 perc). Természetes, hogy a gyermek ezt követően aluszékony és rövid ideig zavart is lehet.

 

MI a teendő?

  1. A gyermek biztonságba helyezése


            Az első és legfontosabb feladat, hogy tegyünk el mindent a gyermek körül, amivel esetleg megsértheti magát. A beteg szájába ne tegyünk semmit, a fejét pedig különösen védjük a sérülésektől! A végtagokat nem kell lefogni, ezzel csak árthatunk a babának.

 

  1. Mentők értesítése

A gyermek biztonságba helyezése után, fontos, hogy értesítsük a mentőket, mert sok egyéb lázas betegség (pl. agyhártyagyulladás) is járhat görcstevékenységgel.

 

  1. Görcsgátlás

A görcsgátlás nem minden esetben használható, fontos, hogy csak azok a gondviselők végezhetik, akiket előzőleg felkészítettek erre és pontosan ismerik a végbélbe juttatható gyógyszert és annak pontos adagolási módját.

  1. Erélyes lázcsillapítás

                 A mentők értesítése után elkezdhetjük a lázcsillapítást, hűtőfürdővel, vagy gyógyszerekkel.

  1. Kórházi kivizsgálás

Akkor vn szüksége a gyermeknek megfigyelésre, és kórházi kivizgsálásra, ha először jelentkezett nála lázgörcs vagy nem szűnt meg rövid időn belül.

Megelőzés:

Hajlamosak lehetnek a lázgörcsre azok, akiknek a családban is előfordult már ez a betegség (testvér, szülő). Azok között akiknek volt már ilyen rohama 30-40% esélye van rá, hogy az állapot megismétlődik. Ezekben az esetekben javasolt a korai, erélyes lázcsillapítás és végbélbe adható görcsoldók készenlétben tartása.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!