KORASZÜLÉS: MIRE KELL SZÁMÍTANI?

A koraszülött babák nehezebben alkalmazkodnak a külvilághoz, éppen ezért több betegség is veszélyezteti őket.

Koraszülésről akkor beszélünk, ha a betöltött 40. terhességi héttől hamarabb, a 24. és a 37. hét közötti időszakban jön világra a baba. Ezek a gyerekek fejletlenségükből adódóan nehezebben alkalmazkodnak, vagyis adaptálódnak a külvilághoz, így a kórházi benntartózkodásuk is tovább fog tartani, folyamatos orvosi felügyeletet igényelnek, és még így is veszélyeztetettebbek normál időben született társaiknál bizonyos betegségekre.

A koraszülés hátterében több ok is állhat, ezek közül jó néhány elkerülhető megfelelő odafigyeléssel. Növeli az idő előtti szülés kockázatát a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy droghasználat, a stressz, az anyának fertőzéses megbetegedése, valamint olyan szervi problémák, mint például a méhszáj rendellenessége vagy a méhlepény rosszul tapadása.

A koraszülött babák több nehézséggel is küszködnek születés után. Tüdejük még nem elég fejlett, ezért képtelenek maguktól a légzésre, ezért van szükség gépi lélegeztetés alkalmazására. Ilyen korban még a szopóreflexek sem alakulnak ki teljesen, ezért a kezdeti hónapokban még a baba nem élvezheti a szoptatás örömét, hanem csak szondával vagy kanálkával lehet táplálni az előre lefejt anyatejjel.

Még külsejükben is eltérnek a megfelelő időpontban született társaiknál ezek a gyerekek. Általában kisebb, 50 centiméter körüli a hosszúságuk, a fejük pedig arányaiban nagy a testükhöz viszonyítva. A bőrük a zsírszövetek hiánya miatt vékony és rózsaszín, akár még magzatmáz is boríthatja. Még ha ébren vannak, akkor sem túl aktívak, az éhséget nem jelzik, a hangjuk pedig inkább nyöszörgő, mintsem igazi, eleven gyerekhang.

Mindezek ellenére a modern orvostudománynak köszönhetően már jó esélyük van a túlélésre és az egészséges életre a koraszülött babáknak is. Igaz, nehezebben indul be kis életük, azonban megfelelő kórházi kezelés mellett ezen az időszakon akár következmények nélkül is túl tudnak lendülni.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!