KELL VÉDEKEZNI A SZOPTATÁS IDEJE ALATT?

Sokat hallani arról, hogy a szoptatás ideje alatt bekövetkező hormonális változások hatására ilyenkor nincs szükség védekezésre.

Köztudott, hogy a szoptatás kulcsfontosságú mind a baba, mind a mama egészségi és lelki állapota szemponjából, így alakul ki a kettőjüket összefűző lelki kötődés, ami elengedhetetlen a későbbi fejlődés szempontjából. Emellett nem szabad megfeledkezni az apukákról sem, hiszen a család egységét az anya és az apa egymáshoz való viszonya alapozza meg. Ezért nagyon lényeges a harmonikus kapcsolat, a korábbi meghitt együttlétek fenntartása. Ebben nem kell, hogy a szoptatás akadályozza a szülőket. 

A napi hatszori szoptatás valóban védelmet jelent a következő terhesség ellen, hiszen az anyatej kiválasztódásáért felelős prolaktin hormon jelenléte miatt általában nem történik meg a peteérés. A védelem azonban nem 100%-os, hiszen a védekezés hatásfoka nem az elválasztott anyatej mennyiségével, hanem a mellbimbót érő mechanikai inger gyakoriságával van összefüggésben. Így ha 4 óránál több idő telik el két szoptatás között, a hatékonyság jelentősen csökken.

 

 

Tehát már a szoptatás időszakában érdemes elgondolkodni valamilyen fogamzásgátló módszer alkalmazásán. A választásnál két fontos szempontról nem szabad megfeledkezni: a választott módszer ne gátolja a szoptatást, és hatása legyen visszafordítható, vagyis a fogamzásgátlás felfüggesztését követően kikalakulhasson a következő terhesség.

Ma már létezik olyan fogamzásgátló tabletta, amely teljesen biztonságos a szoptatás mellett mind a mamára mind a babára nézve, ugyanakkor kielégítő védelmet nyújt a nem kívánatos terhesség ellen. Minipill-nek az olyan speciális fogamzásgátló tablettákat nevezik, melyek nem tartalmaznak ösztrogénszármazékot, csak progeszteront, így nem befolyásolják a tejtermelődést, és nincsen hatásuk a baba fejlődésére. 

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!