HOGYAN ZAJLIK EGY NAP A BÖLCSIBEN?

Melyik szülő ne vágyna arra, hogy egy kis ablakon keresztül láthassa, mit csinál a gyermeke?

A bölcsődés gyerekek napirendje minden esetben fix, ami azért fontos, mert biztonságot és állandóságot hoz a gyermek életébe. Természetes viszont, hogy a napirendet befolyásolják az évszakok az időjárás és az ünnepek. A bölcsődék között csak kisebb eltérések lehetnek. Nagyon fontos, hogy a gyermekek betartsák az ütemtervet, ami biztonságérzetet ad számukra.

6:00-8:00

            Az érkezés időszaka. A bölcsődék nyitva tartása nem azonos, de nincsenek óriási eltérések. Mielőtt gyermekünket beengedjük szükséges egy rövidebb elbeszélgetés. A csöppségek igénylik, hogy tisztességes módon elköszönjünk tőlük és megmondjuk nekik, mikor megyünk értük. A bölcsődés korú gyermekeknél fontos az átmenet, akkor is, ha több hónapja jár ide.

8:30-9:30

 

Időjárástól és évszakot függően a kicsik ilyenkor az udvaron vagy a csoportszobában vannak. A játék kapja a főszerepet. A gondozónők feladata ilyenkor a pelenkák kicserélése, szobatisztaság esetén pedig a WC-re ültetés. A szabad játék nagyon fontos, ez felszabadítja a gyerkőcöket és elfelejtik, hogy anya- apa éppen nincsen velük. Jó idő esetén az udvaron történő hancúrozás kellően lefárasztja őket.

 



9:30-9:45

A tízórait már nem olyan szigorú körülmények övezik, mint a reggelit. Sokkal szabadabban, akár az udvaron is lehetőségük van a gyermekeknek az étkezésre. A tízórai nem tápláló étel, általában valamilyen 100%-os gyümölcslé, gyümölcs vagy egy kis sütemény.

 



9:45-10:15

A készülődés időszaka. A fiataloknak szükségük van arra, hogy sokat legyenek a szabadlevegőn, de nem mehetnek ki ugyanabban a ruhában, mint amiben bent játszottak. A gondozónők ilyenkor segítenek mindenkinek felöltözni, cipőt bekötni és elkészülni. A csoport összetételétől függ, hogy mennyi időt vesz ez igénybe. Az idősebbek már képesek egyedül elkészülni, ahol ők vannak többen hamarabb lezajlik a készülődés. Van ahol a gyermekek csak együtt mehetnek ki, van viszont ahol azonnal kimehet, aki már felöltözött.

 



10:15-11:30

A gyerekek kedvenc része, az udvari játék. A másfél óra elegendő ahhoz, hogy a gyerekek kellemesen elfáradjanak az ebédidőre, és aztán evés után hamar el tudjanak aludni. Az udvari játék a szabadságról szól, ilyenkor általában nicnsenek kötött programok, mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne csinálni. A gondozónő kérésre mesélhet, énekelhet, vagy bevonhatja a gyerekeket egy közös játékba.

 



11:30-12:00

A főétkezés általában több fogásból áll, ahol a gyermekek tányérba kapják az ételt. A kisebbeket a gondozónők megetetik, a nagyobbak pedig egy asztalnál ülve ehetnek. Sütemény és víz már csak akkor kerül az asztalra, ha mindenki befejezte a főételt.

.

12:00-15:00

A pihenés időszaka. Ebéd után minden gyermeknek el kell mennie kezet és fogat mosni, amiben természetesen segítenek a gondozónők. A kisebbekre az alvás előtt pelenkát adnak a dajkák, a nagyobbaknak pedig el kell menniük a mosdóba. Az alváshoz már mindenkinek van egy saját helye, illetve otthonról vihetnek magukkal „alvó társat”, tehát valamilyen plüssjátékot.  A gondozónők mesével, vagy halk énekléssel segítik az elalvást. Az apróságok saját igényeiknek megfelelő ideig aludhatnak,  de legkésőbb háromig, hogy este se legyen gond az altatásnál.



15:00-15:30

Ébredés után újra a gondozói feladatok következnek, mint fésülködés, pelenka csere vagy kikísérni a gyereket a mosdóba. Az uzsonnát, ami általában valami sütemény a csoportszobában fogyaszthatják el a lurkók.

 


15:30-17:00

Addig, amíg a szülők meg nem érkeznek ismét a játékoké a főszerep. Jó idő esetén az udvaron, hidegben pedig a csoportszobában van lehetőségük a gyerekeknek egy kis mozgásra.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!