GYILKOS SZERELEM?

Álmok, vágyak, mesék, mítoszok, de mi a valóság?

A minap felmerült a kérdés bennem, hogy a XXI. század vajon tényleg annyira rideg, mint amilyennek mutatja magát? Vagy esetleg vannak még a romantikus tündérmesék is? Rengetek kutatást végeztem és sajnos kiábrándító végeredményt mutat a statisztika a rózsaszín köddel kapcsolatban…

Mielőtt jobban belemennénk a dolgokba be kell látni, hogy mi drámakirálynők igazán tragikusan látunk minden helyzetet. De a kérdés ugyanaz, van e még ebben a hétköznapi életben tündérmese? Hihetünk -e a fehér kocsiban guruló bűbájosnak, vagy féljünk e attól, hogy beetet a tündérmesével, amire vágyunk, majd hidegzuhanyként éri Csipkerózsikát az ébredés utáni állapot?

Rengeteg kérdés, amivel bombázzuk feleslegesen magunkat. Miért nem tudjuk csak egyszerűen élvezni azt, ami van és megélni a jót, mindegy hogy az a későbbiekben hova fejlődik tovább? És máris kiütközik a különbség a nők és a férfiak felfogásában. Mi nők sokkal érzékenyebbek vagyunk a szerelem témával kapcsolatban, mint férfitársaink. Sajnos vagy szerencsére ők a túlzott realitás talajához ragadtak. Nekik megvan az a sematikus 3 lépcsős tervük az életről, amitől nem térnek el, csak kissé színesebbé teszik. Karrier, pénz, család. Jó tanács: igyekezz abban a harmadik tervezési fázisban felbukkanni az életében!  Természetesen ezzel mi is egyet értünk és a mi soklépcsős, szövevényes tervezet-hálónkban is benne vannak, de mi megadjuk a módját a körítésnek. A nőknél nemcsak, hogy több terület aktiválódik a szerelem kialakulásakor, de ezek egészen másutt is találhatók, mint a férfiaké. Ez magyarázza, hogy a férfiak és a nők miért látják eltérően a szerelmet. 

A nők többsége csak a jó oldalát látja a szerelemnek. Forró pillantásokról, kézfogásokról, közös szerelmi románcokról, szeretkezésről álmodoznak, mindenről, ami a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” címkével összefogható, holott a szerelemnek vannak sötét oldalai is. Tudtad, hogy minden negyedik gyilkosságnak a rosszra fordult szerelem az oka? Hullanak a házastársak, az udvarlók, a vetélytársak, a fanatikus rajongók, az elhagyott szeretők. A szerelmes ember ujjong, kétségbeesik, fél, bosszút forral vagy sokszor mindezt egyszerre. Kétségbeejtő felismerés a kutatók részéről. Hát ennyire őrültek lennénk?

 A szerelem az agyban lejátszódó kémiai reakció, hatalmas dolog, amelyet minden emberbe belekódoltak. A szerelem olyan változást idéz elő a viselkedésben, amelyek az elmezavarra hasonlítanak.  A kutatók a szerelmet azokkal a biológiai folyamatokkal hozták kapcsolatba, amelyek az eufóriához kapcsolódó hormonok váltanak ki. Akkor ezért őrülünk meg egymásért?!

Tanulmányok kimutatták, hogy a „beleszeretés” szakaszában a férfiak tesztoszteronszintje csökken, viszont az oxitocinszintjük nő, hogy felgyorsuljon a kötődés. Ettől a férfiak szelídebbek, gyengédebbek, alkalmazkodóbbak lesznek. Ugyanebben a szakaszban a nők tesztoszteronszintje megnő a kezdődő új kapcsolat izgalmától, amely fokozza önbizalmukat. A megnőtt tesztoszteronszint rámenősebbé teszi a nőket, ez adja a párnak azt az illúziót, hogy a férfiak és a nők nemi vágya nem is különbözhet. Amint a maratoni intim együttlétek ideje lejár (kb. 3-9 hónap egy új kapcsolatban) visszaáll az alapértelmezés. És sok kapcsolatnak ekkor szakad vége. De vannak az örök túlélők és az ő egyszerű szerelmi történeteikből kreál majd a külső szemlélő vagy az utókor fantasztikus, álomszerű tündérmeséket! De maradjunk annyiban, hogy minden kapcsolat szépségét és nehézségét csak a benne élő két fél látja igazán…

 

 

Rosta Hanna

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!