Gyermekágyi pszichózis esetén sürgősen kezelni kell a kismamát

Szülés utáni gyakori probléma a kismamáknál.

Az anyuka nem tudja kipihenni magát, napközben kimerült és fáradt, mégis helyt kell állnia, sok minden másra figyelmet fordítani a családban. Vannak kismamák, akik nagyon nehezen viselik ezeket a terheket, s maga a gyermekágyi időszak sérülékenyebbé teszi a lelküket és az idegrendszerüket. Pontos adatok nincsenek még arra, hogy melyik életkorban jelentkezik gyakrabban, de az valószínűnek tűnik, hogy az első baba érkezése után több kismamát érint a gyermekágyi pszichózis.

A gyermekágyi pszichózis valódi okát a szakemberek szerte a világon kutatják, de a pontos kiváltó okát még nem találták meg. Azt már megállapították, hogy sokak esetében genetikai tényezőkkel is magyarázható ennek az állapotnak a kialakulása. Számos vizsgált kismama életében egyértelmű volt, hogy az édesanyja is szenvedett hasonló probléma miatt, sőt még a nagymamája is. Csakhogy 40-50 évvel ezelőtt vagy korábban még kevésbé volt jellemző e nagy fontosságú pszichiátriai betegség, változás diagnosztizálása és gyógyítsa. Ugyancsak növelheti a kockázatot, ha az anyának a szülés előtti években bármilyen pszichiátriai betegsége volt. Az arra fogékony nők esetében 950-1000 szülésből egy esetben szinte bizonyosan kialakul a gyermekágyi pszichózis. Főként a szülés utáni állapothoz kapcsolódó kórképről van szó, amit egyebek mellett olykor a hormonális változások idézhetnek elő. Évente 80-90 kismama válik érintetté hazánkban. A gyermekágyi pszichózis kezelésének hazai protokollját 2017-ben határozták meg, akkor adták közre azt a szakmai irányelvet, amely a tüneteket, illetve a gyógykezelés szükséges részleteit foglalja össze. A minőségi és hatékony ellátáshoz, gyógyító munkához számos szakemberből álló, jól felkészült csapatra van szükség a kijelölt kórházak pszichiátriai osztályán, majd a rehabilitációs utókezelés során. Lényeges, hogy a gyermekágyi pszichózist semmiképpen ne tévesszék össze, ne azonosítsák a gyermekágyi depresszióval. A szakorvosoknak hatalmas a szerepük a pontos diagnózis felállításában, mert a gyermekágyas asszonyok, nők gyakorta nem képesek pontos magyarázatot adni zavart érzelmi állapotukra. Külön figyelemért kiált az, amikor a kismama bűntudatot érez azért, mert nem érzi magát lelkiismeretes, szerető anyának, idegennek tartja csecsemőjét, amire maga sem számított, ezért szégyenérzetében eltitkolja valódi érzéseit. A legelső és legmeghatározóbb intő jel a családtagok számára, ha a gyermekágyas anya akkor sem tud aludni, ha ezt megtehetné, mert az újszülött épp alszik, vagyis a mama is nyugodtan pihenhetne, de nem tud, nem mer elaludni. Fél, hogy a babájával valami rossz történik, máskor attól, hogy elviszik tőle. Ez az ébrenléti állapot 2-3 napig is eltarthat, ami komoly kimerüléshez vezet.

A szülést követően mutatkozó pszichózis lehet önálló tünetcsoport, vagy egyéb pszichiátriai betegség része is, melyek közül a legkritikusabb a szkizofrénia, amivel könnyen összetéveszthetőek a gyermekágyi pszichózis tünetei – tudtuk meg dr. Magyar Tünde pszichiátertől. – A gyermekágyi pszichózis a bipoláris zavar mentén jelentkező pszichotikus állapot formájában is előtörhet. Többnyire a baba születését követő napokban vagy az első három hét során jelentkezik leggyakrabban. A családtagok számára az a legriasztóbb, hogy szinte előjel nélkül mutatkozik meg. Ezt nem szabad összetéveszteni a szülés utáni depresszióval, hiszen annál a kórképnél nem jellemző például az érzékcsalódás. A gyermekágyi pszichózis viszont mind a kismama, mind a baba érdekében gyors pszichiátriai vizsgálatot, kezelést igényel – sorolta a pszichiáter, s hozzátette: – Az elmondottak mellett nagy szerepet játszhat az is, ha nem megfelelő, illetve nem elégséges a kismama szociális helyzete ahhoz, hogy alkalmas környezetet, kiegyensúlyozott életmódot, körülményeket teremtsen csecsemője egészséges fejlődéséhez és önmaga számára. Tetézi a kiszolgáltatottság, a szorongás, a kilátástalanság érzését, ha egyetlen családtag sincs, aki az anya mellett lenne, segítené, támogatná őt, és a baba ellátásában is részt venne.

Utóbbi állapot vélhetően azokra a kismamákra vonatkozik, akik mellett társ sincs, és magukra maradtak az áldott állapot idején s azt követően is?

- Igen, gyakrabban jellemző a magukra maradt, rosszabb életkörülmények között élő anyákra, de volt már olyan betegem is, aki tudatosan vállalta, hogy egyedül várja és neveli fel szerelemgyermekét. Sok esetben az anyagiakkal sem volt gond, mert a háttérben maradt vérszerinti apa előteremtette mindazt, ami a baba fogadásához szükséges volt, sőt rendszeres összeggel támogatta titkos „családját”. Csakhogy a kismama nem volt felkészülve arra, mi vár rá a magányos hétköznapokban, az ünnepeken kettesben maradni a síró, állandó elfoglaltságot, gondozást igénylő babával. Ha genetikailag is örökölte a kismama a gyermekágyi pszichózisra való hajlamot, még nagyobb az esélye, hogy mielőbbi kezelésre szorul a nagyobb bajt megelőzve.

- Ha normál körülmények között, rendezett családban él a kismama, milyen jelekre, tünetekre kell figyelniük a családtagoknak, hogy időben felismerjék a szülés utáni gyermekágyi pszichózist?

  • Napok, hetek, olykor hónapok is eltelhetnek, mire a kórság „megmutatja az arcát”. Az első komolyabb jelzés, ha a kismama viselkedése, reakciói, a környezetéhez való viszonyulása megváltozik, amit súlyos alvászavar kísér, gyakori és indokolatlan sírás, rettegés, fokozott ingerlékenység, hallucináció, téveszme, egészen a teljes kimerülésig. Ha egymásra figyelő, szerető családról van szó, időben felfedezhető a baj. Jellemző lehet még, hogy az anyuka zárkózottá válik, olyan benyomást kelt, mintha hátat fordítana a környezetének, s közönyös lenne szerettei és a baba iránt. Többségükkel a kommunikáció is nehézzé válik, mert egy irreális világot képzelnek maguk köré, amiben ők a meg nem értett áldozatok, akik nem tudnak a mázsás terhekkel megbirkózni. Úgy érzik, mintha elveszítették volna a realitásérzéküket, mintha összeesküdött volna ellenük a világ.

Forrás:webbeteg.hu

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!