GYEREKEK ÉS A STRESSZ

Nem csak a felnőtteknek kell szembenézniük a stresszel, hanem a gyerekeknek is.

Már egy kisiskolás is találkozik a stresszel. Nem csak önmagának, de tanárainak, szüleinek sőt  bizonyos esetekben akár még a barátainak is meg akar felelni. De ide említhetnénk az iskolai csúfolódásokat elviselését is. Épp ezért nagyon fontos, hogy felismerjük, ha gyermekünk stresszel és kezeljük azt minél hamarabb.

A gyermekek sokszor nem is tudják, hogy stresszelnek, csak megélnek bizonyos helyzeteket. Azonban ez a jelenség a gyermekek számára is súlyos mentális problémákat okozhatnak, amelyek hátráltathatják a személységük nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődését.

 

 Bár minden gyermek másképp kezeli a feszültségek, ezek a tünetek gyakorta megjelennek:

 

  • ingerültség, ingerlékenység: Ha a gyermek hisztis, ingerülten reagál bizonyos helyzetekre,türelmetlen, akaratos és nem lehet bírni vele, akkor az azért lehet, mert nem érzi jól magát a bőrében.
  • agresszív kitörések,verekedések
  • sírás, szomorúság, gyakori panaszkodás, folyamatos felnőtt társaság keresése
  • félelemérzés, szorongás
  • hányás,hasmenés,gyomorpanaszok,evési zavarok: Idegesség hatására a felnőtteknél is kialakul hasfájás,étvágytalanság,hasi görcsök. Ugyan ez jellemző a gyerekeknél is.
  • fejfájás:Ez akár lehet migrénszerű is, ugyanis ez a jelenség a gyermekeket sem kíméli.
  • alvászavarok, alvási nehézségek: A gyerekek is végig gondolják a napjukat lefekvés után,ilyenkor a megmaradt sérelmek, rossz gondolatok, belülről kezdik el emészteni őket, ezzel negatívan hatva lelki világukra.
  • sokat betegeskednek: A huzamosabb ideig fennálló stresszes állapot gyengíti az immunrendszert, így az nem tud megfelelően ellenállni a betegségeknek.
  • újra bepisil: Ez leginkább a kisiskolásokra jellemző, hogy ha nincs valami rendben újra bepisilnek, holott már régóta nem esett meg. Ilyenkor is lényeges, hogy próbáljuk megnyugtatni őket,segíteni nekik.
  • szédülés

 

Azonban nem csak egy-féle stressz létezik. Van jó és rossz fajtája is.

 

A distressz a rosszabb fajta, amely a szervezetet érő veszélyes környezeti hatások váltanak ki. Ezek nem kontrollálhatók,negatív érzelmeket válthatnak ki, ezen kívül ez a fajta fogja csökkenteni az immunrendszer működésének hatékonyságát. Ilyen például a sorozatosan kapott rossz jegyek hatására kialakuló stressz.

 

A másik fajtája az eustressz, amely csak alkalmanként jelentkezik és az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladja meg. A gyermek pozitív értékelése önmagáról megmarad. Ilyen például egy randi, vagy különböző versenyek.

 

Hogyan segíthetjük át ezen a gyerekeket?

 

Először is beszéljünk velük. Próbáljuk meg nem véleményezni őket, csak meghallgatni és megérteni az ő álláspontjukat is. Itt jól lehet alkalmaztatni a játékos élménybeszámoló technikáját, amivel a bizalmat is lehet növelni.

 

Segítsünk nekik más szempontból megvilágítani az eseményeket. A pozitív hozzáállás ebben az esetben is segíthet. A felelősség és a kötelezettségek felvállalása, a nehéz feladatok megoldása, mind olyan jó tevékenység, ami a felnőtté válást elősegíti.

 

Próbáljunk meg minél több időt aktívan együtt tölteni. Már a közös főzés vagy étkezés is segíthet csökkenteni a nyomást, így az együttlétek alatt a gyermek bizalommal fordulhat a szülő felé. Mivel ilyenkor még jobban hajlandóak a problémájukról beszélni a gyerekek, így megelőző intézkedésként is működhet.

 

Kérhetünk segítséget a tanároktól, illetve az iskolai pszichológustól is.

 

Tippek gyerekek:

 

  1. Találj ki egy mondókát, ami fellelkesít, ezt magadban mormolhatod, amikor kezd a helyzet stresszessé válni. Például: „ Ez menni fog simán, mert felkészültem rá.”
  2. „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.” Ha nagyon kevés házi feladatod is van, és azt is csak három nap múlva kérik, inkább csináld meg azonnal, így nyugodtabb leszel, és azúj feladatok sem fognak problémát okozni neked.
  3.  Idézz fel egy kellemes, nyugalommal teli élményt. Csukd be a szemed és képzeld magad elé a pillanatot. Eközben lélegezz lassan ki és be.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!