ELSŐ SZAVAK

Minden szülő izgatottan várja mikor és mit mond ki először a gyermeke.

Sok szülő azonnal aggódni kezd, ha a kisbaba már egy éves és még mindig nem beszél. Nem szabad egymáshoz hasonlítgatnunk a gyermekeket, ugyanis mindenkinél máskor jön el az a csodás pillanat, hogy a gagyogásból érthető szavak lesznek. A csöppségek 7-8 hónapos korukra már-már szinte érthető szavakat rejtenek el a gügyögésük mögött, ezt azonban még nem szabad beszédnek titulálni. Beszéd alatt azt értjük, hogy a csöppség tudatosan használ egy szót annak érdekében, mert valamit ki akar fejezni. Babánként változó, de olyan 9-14 hónapos korra jellemző az alapszintű beszéd használata. Nem befolyásolja a későbbi beszédfejlődést az, hogy mikor mondják ki a kicsik az első szavukat. Teljesen egészséges babáknál is előfordulhat, hogy csak 18 hónaposan kezdenek el társalogni.

 

Azzal, hogy babánkat az utánzásra csábítjuk, elérhetjük azt, hogy nagyobb kedve legyen beszélni. Sokkal hamarabb képesek felfogni a hozzájuk intézett szavakat, mint hogy ők kimondjanak valamit. A saját nevük az első, olyan szó, amihez már jelentést társítanak. 6 hónapos korára már tudja, hogy amikor kimondják a nevét, az már rá vonatkozik. A baba beszédfejlődését azzal tudjuk segíteni, hogy minél többet beszélünk hozzájuk, szinte bármilyen témában. Beszélhetünk apáról, tesóról, állatokról, főzésről, színekről, testrészekről annyi a lényeg, hogy hozzájuk intézzük a mondanivalót. Fejlesztő hatással van rájuk a mese, így próbáljunk meg sokat olvasni nekik, nyugodtan kérdezhetünk tőle. Ha valamilyen tárgyról beszélünk érdemes rámutatnunk, mert ezzel is tud valamit kötni a szavakhoz. Különösen sokat segíthet a gyermekdalok többször eléneklése, arra viszont vigyázzunk, hogy ne egy lebutított zeneszámot adjunk elő többször is.

Egy-másfél éves korban a kimondott szavak jól mutatják azt, hogy mi iránt érdeklődnek a kisbabák. A családtagok után következnek a házi állatok majd a köszönés általában. Elsőbbséget élveznek a rövidebb két szótagú szavak. 20 hónapos kortól rohamos fejlődésre számíthatunk, a kicsik napi szinten tanulnak meg új szavakat, kérdésekkel bombáznak minket és elkezdenek egyszerűbb, rövidebb mondatokat megalkotni.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!