BESZÉDFEJLŐDÉS ÓVODÁS KORBAN

Az óvodás korszakban kulcsfontosságú szerepet kap a nyelvi készség.

Fontos megemlíteni, hogy a szülők ezekben a helyzetekben tudnak segíteni gyermekükön, és megalapozni az iskolába lépés egyik alapfeltételét. Mit tehetünk ilyenkor?

A 4-5 éves gyermek kommunikációs készségeit így fejleszthetjük:

  • Olvassunk el együtt minél több meséskönyvet, és utána beszélgessünk el arról, hogy mi volt ennek a tanulsága. Fokozhatjuk az élményt azzal, ha rákérdezünk, hogy ki volt a kedvenc szereplője, vagy, hogy ő mit tett volna az egyes mesehősök helyében.
  • Minden délután kérdezzük meg, hogy mi történt vele az óvodában, mit tanult, esetleg milyen élményekkel gazdagodott.
  • Sose szakítsuk félbe a mondanivalóját, hagyjuk minél többet beszélni és próbáljuk rávezetni arra, hogy bármilyen témához hozzá tudjon valamit fűzni.

Az óvodákban a gyerekek rájönnek, hogy a betűkkel és a számokkal szinte mindent ki tudnak fejezni, és hogy ez a legjobb módja annak, hogy kifejezzék érzéseiket, gondolataikat. 4-5 éves korban a csemeték már gyakran játszanak a szavakkal, történeteket mesélnek vagy információkat nyújtanak kortársaiknak. A legtöbb gyerek ilyenkor tanulja meg a családtagok neveit, és az ő saját személyes adatait (hol és mikor született, hol lakik, mit dolgoznak a szülei). A gyerekek beszéde ilyenkor már teljesen vagy majdnem teljesen érthető, esetleg egy-két betűt hibásan ejthetnek ki, a fiúknál pedig gyakori probléma a dadogás. Mondataik ilyenkor átlagosan már 5 szóból állnak, szókincsük 1000-2000 szóból áll, attól függően, hogy mennyit foglalkoznak vele.

 

 

Mit tegyünk akkor, ha probléma adódik a beszédfejlődés során?

            Ha úgy vesszük észre, hogy a gyermek beszédfejlődésével, vagy hallásával baj lehet, azonnal forduljunk orvoshoz. Inkább menjünk feleslegesen, mint hogy a probléma óriásira nőjön. A kicsiknél az is közre játszhat a rossz beszédfejlődésben, hogyha valami baj van a hallásukkal, ezért az első lépés a hallásvizsgálat. Amennyiben mégis a beszédfejlődéssel vannak gondok, segíthetnek logopédusok, pszichológusok, és egyes terápiák attól függően, hogy miben nyilvánul meg a probléma.

Legjellemzőbb problémák a 4-5 évesek körében

  • nem megfelelő szókincs
  • dadogás
  • érthetetlen beszéd
  • nehezen tud kérdéseket megfogalmazni
  • nem tud a kérdésekre válaszolni
  • nem szeret beszélgetni
  • nincsenek helyesen alkotott mondatai
  • nem ismeri a színeket, számokat

A gyerekek nagy többségénél jelentkeznek ezek a problémák, de van ahol magától megoldódik. Másoknak logopédusra van szüksége. Mindenképpen szükséges folyamatosan tartani a kapcsolatot a gyermek orvosával, tanácsokat kérni és alkalmazni azokat a módszereket, amiket ő tanácsol.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!