AZ ELSŐ HÓNAP ELTELTÉVEL

A vizsgálatok mellett, te is figyelemmel kísérheted kisbabád fejlődését.

Mozgásfejlődés és a reflexek

 

Egy hónap elteltével az újszülött csecsemő, még begörbítve tartja a kezeit is a lábait, akár csak magzat korában. A bőr sokkal puhábbá válik a születés után, elmúlnak a ráncok, és a kis pirospozsgás test világos színűvé alakul. A baba koponyájában található egy puha rész, aminek a születésnél van nagy szerepe. Ez az úgynevezett kutacs a kisbaba másfél éves korára nő be teljesen.

A csecsemő az első egy hónapban még reflexszerűen mozog. Az idegrendszere még fejlődésben van, így a végtagjai folyamatosan mozognak, gyakran ez fel is ébresztheti a babákat. Természetes, hogy a hason fekvő csöppség az égnek emeli a popsiját.

A nyakizmok még kezdetben nem elég erősek ahhoz, hogy megtartsák a fejet, ezért szükséges alátámasztani, amikor ölben van. A baba fokozatosan egyre többet emelgeti és mozgatja a fejét.

Az első pár hétben észrevehető, hogy az izmok feszesek, ebből adódóan a baba keze folyamatosan ökölbe van szorítva.

 

Érzékszervek fejlődése

A csecsemő legérzékenyebb érzékszerve kezdetben a bőre. A hideg a meleg és bármi nemű érintés érzékenyen érinti a csecsemőt. Szüksége van a babának a testkontaktusra, leginkább az édesanyja közelségére tart igényt.

Az újszülött még nem tud egy pontra koncentrálni, a látása még nagyon gyenge. Az egy hónapos csecsemő viszont már elkezd érdeklődni a fény-és hanghatások iránt. A tárgyakat a csecsemő kezdetben csak akkor észleli ha közvetlenül a szeme előtt vannak. Az élénk színű játékok érdekesebbek a csecsemőnek, mint a pasztell színek.

 

Értelmi és érzelmi fejlődés

A baba első egy hónapjában, még csak a sírással tud kommunikálni. Az első gyermekes anyukáknak szinte kihívást jelent megfejteni mi is állhat a s hátterében. Később gyakorlattal már a sírás jellegéből és intenzitásából lehet arra következtetni, hogy mire van szüksége a csöppségnek. A baba sírására célszerű mindig reagálni, mert az 1 hónapos csecsemő mindig valamilyen indokkal sír. A bizalom az első egy hónapban kezd el kialakulni, ezért fontos mindig nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy babának ne kelljen sokáig sírdogálnia.

A babának a sírás mellett, 3-6 hetes korára új módszere alakul ki az érzelmek kifejezésére, mégpedig a mosoly.

 

Alvásigény és táplálás

Az újszülött élete első időszakában a napok túlnyomó részét alvással tölti. Kezdetben még nem biztos, hogy egy huzamba tudnak aludni 8-9 órát, mint a felnőttek, hanem 14-16 órát alszanak de kisebb-nagyobb megszakításokkal. 1 hónapos korában a baba még nem tudja megkülönböztetni az éjszakát a nappaltól. Célszerű ezért nappal kihúzni a függönyöket, és világosságot csinálni, vagy sokat mozogni a kicsi körül.

Amennyiben a babát folyamatosan mellre helyezzük, elkezd több tejünk termelődni. Ha még ezután sincs elég tejünk egy egyhónapos baba igényeinek kielégítésére, ki lehet egészíteni tápszerrel a szoptatást.

Az első pár hétben a kisbabának 2-3 óránként szüksége van az evésre, később pedig beáll a saját kis ritmusa.

 

Súly és hossz gyarapodás

Átlagos testsúllyal született baba általában 800-1000 grammal nő az első hónap elteltével. Nem kell megijedni, amikor a kisbaba a kórházból való hazajövetel után rögtön nem hízni kezd, hanem fogyni, ez egy természetes jelenség. Az első hónap folyamán a csecsemő körülbelül 3 centimétert nő.

 

 

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!