AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS-MIT KERÜLJÜNK A TERHESSÉG ALATT?

Már nem vagyunk egyedül, így a táplálkozás során főként a baba érdekeit kell szem előtt tartanunk.

 Az egészséges táplálkozás elkezdéséhez az egyik legjobb ösztönző erő a szívünk alatt hordott gyermek. Annyival tartozunk a picinek, hogy megpróbáljuk a lehető legjobbat nyújtani neki. Az étel maga az élet. A legfontosabb, hogy lemondjunk a káros szenvedélyekről, mint például az alkohol, a koffein, vagy a cigaretta. Ez sokkal könnyebb lehet, ha az ember arra gondol, mennyire káros a babának, és máris le fog tudni mondani róla. 

Koffein

Néhány orvos szerint napi egy-két csésze kávé nem ártalmas, azonban számos olyan mellékhatása van, ami nem túl bíztató. Amikor valaki megiszik egy csésze kávét a koffein placentán át ez a magzathoz is eljut, és az apró test ugyanazt a stimulációt kapja, mint a miénk. A magzat kis teste miatt ettől el is bódulhat.

A koffein kb. 100 óra alatt tisztul ki teljesen a magzat szervezetéből. A fenolok, amelyek a kávé összetevői közé tartoznak, megnehezítik a vas felvételét. A koffenmentes kávé is tartalmaz stimulánsokat, és mérgező lehet azoktól az anyagoktól, amelyekkel a koffeint kivonják a kávéból. A szervezetünk a koffeint a terhesség utolsó heteiben nehezebben dolgozza fel, így a rendszeres kávéivók szervezete lassan megtelik koffeinnel, és így a magzaté is.

Aki nem bírja ki kávé nélkül, annak ajánlott az organikus kávé fogyasztása, amelyből svájci vizes módszerrel vonják ki a koffeint. Nem felejthető el: nemcsak a kávé, hanem kisebb mennyiségben a tea és a csokoládé is tartalmaz koffeint.

 

 

Dohányzás
 Minden szakértő egyetért azzal, hogy a terhesség idején egyáltalán nem szabad dohányozni. Összességében úgy néz ki, hogy a dohányellenes üzenet eljutott a nők nagy részéhez, és a kismamák ma már nem cigarettáznak. A passzív dohányzást is kerülni kell ilyenkor, így akinek párja dohányzik, kérje meg, hogy hagyja abba, vagy dohányozzon a lakáson kívül. Amennyiben zárt térben rágyújt valaki mellettünk, legjobb, ha távozunk. Az oxigént a baba elől elveszi a nikotin és a szén-monoxid. A következőkre lehet számítani, ha valaki dohányfüstnek teszi ki a magzatot: 
  • Alacsony születési súly
  • Koraszülés és túlhordás
  • Testi fogyatékosság
  • Lassúbb agyfunkció
  • Fokozott hajlam a betegségekre
  • Fokozott asztmára való hajlam nagyobb korban

A legalkalmasabb a terhesség előtt néhány hónappal abbahagyni a dohányzást. Már egy vagy két cigaretta is befolyásolja a baba oxigénszintjét. 

Alkohol

Néhány szakértő véleménye szerint hét egységnyi alkohol hetente még biztonságos, azonban nem árt kerülni ezt is a terhesség alatt. 

  • Bizonyították ugyanis, hogy még heti négy pohár bor is hatással van a magzat agyának és idegrendszerének fejlődésére, 
    ami azt jelenti, hogy születését követően a babának tanulási és viselkedési zavarai lehetnek
  • Az alkohol hatása kis mennyiségben is veszélyes a babára nézve a terhesség korai stádiumától kezdve
  • Heti öt pohár bor is elegendő ahhoz, hogy növekedjen a vetélés esélye

Hajlamosak azt hinni az emberek, hogy könnyedén csökkenteni tudják az alkoholfogyasztást heti egy-két italra, de néhány pohárka után nem vagyunk elég óvatosak. 
Nincs olyan ember a világon, aki pontosan meg tudná mondani, mennyit is ivott valójában.

 

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!