Az anyatej termelését elősegítő ételek

Az egész világon megfigyelhető, hogy a szülést követően az anyatej termelését fokozása érdekében a nők számára bizonyos élelmiszerek fogyasztása javasolt.

Az alábbi, úgynevezett laktogén ételek fogyasztásával Ön is elősegítheti, hogy több és egészségesebb anyateje legyen.

1. Teljes kiőrlésű gabonák
A teljes kiőrlésű gabonák nem csak nagyon egészségesek és táplálóak, de emellett olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek segítik az anyatej termelésért felelős hormonok működését. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával így fokozható az anyatej ellátás. A leggyakoribb gabona, melyet ilyen célra használnak, a zabpehely, de az árpa és a barna rizs is nagyon jó.

2. Zöld, leveles zöldségek
A zöld, leveles zöldségek, mint a lucerna csíra, saláta, káposzta, spenót és brokkoli tele vannak tápanyagokkal, és különösen sok kalciumot tartalmaznak. Emellett magas a fitoösztrogén tartalmuk, mely jó hatással van a tejtermelésre.

3. Édeskömény
Az édeskömény magját gyakran használják ételízesítőként, de különösen a Földközi-tenger vidékén maga az édeskömény is népszerű zöldség, mely főzve vagy nyersen is ízletes. A növény gumója, szára és levele is fogyasztható, íze különlegessé teszi a leveseket, pörkölteket és a salátákat is. A benne található növényiösztrogének elősegítik az anyatej termelését.

4. Fokhagyma
A fokhagyma nagyon tápláló, és a legtöbb étrendbe jól beilleszthető egészséges hozzávaló. Feltételezések szerint nem csak laktogén élelmiszer, de az anyatejben megjelenő íze azt is elősegíti, hogy a baba tovább szopjon. Noha úgy tűnik, egyes babák szeretik az anyatejben a fokhagyma ízét, mások nem igazán tolerálják. Amennyiben kisbabája élelmiszer érzékenységi jeleket mutat azután, hogy Ön fokhagymát fogyasztott, akkor érdemes azt egy időre kiiktatni az étrendjéből. Ha úgy látja, pici szereti a fokhagymát az anyatejben, nyugodtan ízesítse vele zöldségeit, húsételeit, tésztáit és szószait!

5. Csicseriborsó
A csicseriborsó a mediterrán és közel-keleti konyha kedvelt hüvelyes növénye, melyet már az ókori egyiptomi időkben is használtak az anyatej mennyiségének fokozására. Tápláló étel, mely magas fehérje és növényi ösztrogén tartalommal bír. Dúsíthat vele salátát, pörköltet, de hummusz formájában mártogatósként, vagy kenyérre kenve is fogyaszthatja.

6. Szezámmag
Kalciumban és ösztrogén jellegű növényi tápanyagokban gazdag élelmiszer, melyről úgy tartják, elősegíti a tejelválasztást. Fogyasztható magában, vagy salátákban, esetleg más magvakkal, mogyorófélékkel és aszalt gyümölcsökkel együtt fogyasztva tökéletes a reggeli joghurt dúsítására.

7. Mandula
A dió-és mogyorófélék, de főként a mandula, kiváló laktogén élelmiszer. A házilag készített mandulatej fogyasztásával nem csak az anyatej mennyisége, hanem annak krémessége, édessége is fokozható!

8. Lenmag és lenmagolaj
Akárcsak a szezámmag, a lenmag is olyan fitoösztrogéneket tartalmazó élelmiszer, melyek elősegítik az anyatej termelést. Használja salátára szórva vagy a reggeli müzliben, joghurtban!

9. Friss gyömbérgyökér
A gyömbér nem csak laktogén élelmiszer, de feltételezések szerint emésztést elősegítő hatása is van. Számtalan ázsiai recept nélkülözhetetlen hozzávalója, de fogyaszthatja teaként is!

10. Sörélesztő
A sörélesztő B-vitaminokban, vasban, fehérjében, krómban, szelénben és egyéb ásványi anyagokban gazdag egészséges étrend-kiegészítő. Szoptató anyák számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel nem csak a tejelválasztást segíti, de növeli az energiaszintet is, és jó a szülés utáni depresszióra is.

11. Szoptató teák
A szoptató teakeverékek a leggyakrabban használt termékek az anyatej mennyiségének fokozására. Általában olyan gyógynövények keverékét tartalmazzák, mint a görögszéna, máriatövis, édeskömény, melyekről mindről úgy tartják, fokozzák a tejtermelést.

Forrás:webbeteg.hu

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!