A VÁRANDÓSSÁG ALATTI LEGFONTOSABB VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A terhesség 9 hónapja alatt nagyon fontos ezeknek az anyagoknak a biztosítása a gyermek megfelelő fejlődése érdekében.

Várandósság alatti vitaminok és ásványi anyagok

Az egészséges gyermek születésének a feltétele, hogy az anya egészséges legyen, ne kapjon semmilyen fertőzést a terhessége folyamán - ehhez pedig elengedhetetlen a helyes táplálkozás. A terhes nőknek rendkívül fontos, hogy szervezetükben állandóan, megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag legyem.

 

Az életkorral változik szervezetünk tápanyagszükséglete. Bizonyos életszakaszokban, például fogantatás előtt, a terhesség vagy a szoptatás idején jelentősen megnőhet a szervezet igénye bizonyos vitaminok és ásványi anyagok iránt. Esetenként a leghatékonyabb és olykor az egyetlen megoldás, ha táplálék kiegészítők formájában vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat. A terhes nőknek különösen oda kell figyelniük, nehogy az előírtnál nagyobb mennyiségben szedjenek kiegészítőket, mert egyes vitaminokat a szervezet elraktároz, és ha ezek a kelleténél nagyobb mennyiségben vannak jelen a szervezetben, az fejlődési rendellenességet okozhat. Nagyon fontos, hogy bármilyen vitamin vagy táplálék kiegészítő szedése előtt ki kell kérni orvosunk tanácsát!

 

Vitaminok a kezdetek kezdetén

 

Az emberi tápláléknak feltétlenül tartalmaznia kell vitaminokat, mert nélkülük a szervezet nem képes a zavartalan működésre és ellenállni a betegségeknek. Már az i.e. 4. században némely orvos, köztük Hippokratész is tisztában volt azzal, hogy egyes betegségek bizonyos ételek fogyasztásával elkerülhetőek. A C-vitamin hiánya például hosszú távon skorbut kialakulásához vezethet.

 

A 20. század során sikerült először a tudósoknak ételből izolálni vitaminokat, és szerkezetüket meghatározni. Megállapították, hogy ezek szerves vegyületek. A vitaminok két nagy csoportját lehet megkülönböztetni. Az egyik a vízben oldódóak, melyek a vizelettel gyorsan kiürülnek a szervezetből, ezért rendszeres pótlásukra van szükség. Ilyen a C-vitamin és a B-vitamin család tagjai.

 

A másik nagy csoport a zsírban oldódó vitaminok, az A-, D-, E- és K-vitaminok alkotják, melyek hónapokig vagy akár évekig is megőriződhetnek a szervezet zsírszöveteiben.

 

Megnövekedett vitaminszükséglet

 

A megváltozott állapot miatt megváltozik a várandós nő vitaminszükséglete. Fontos, hogy a kismama tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyagraktárai legyenek feltöltve. A terhes anya energiaszükséglete 15%-al növekszik (300 kcal). Az A, B, C, E vitamin, a jód, a cink igénye 25-30%-kal nő. A fehérjeigény növekedése 15-65%-os.

 

A szükségletek megnövekedése miatt a terhes nőknél rendkívül fontos, hogy szervezetükben állandóan legyen megfelelő mennyiségű vitamin is. Az optimális vitaminháztartás nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Különösen vonatkozik ez a B-vitamin csoporthoz tartozó, vízoldékony folsavra, amely kiemelt szerepet játszik a placenta (méhlepény) és a megtermékenyített petesejt fejlődésében.

 

A folsavnak bizonyos fejlődési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc (spina bifida) kialakulásával szemben védőhatása van. Ezért fontos, hogy tervezett terhesség előtt már hónapokkal megkezdjük a pótlását, frissen felfedezett várandósság esetén pedig azonnal. Nélkülözhetetlen továbbá a nukleinsavak (RNS és DNS) szintézishez. Másik kedvező hatása, hogy fokozza a tejképződést.

 

A táblázat összefoglalja azokat a vitaminokat, amikre a várandósság alatt szükség lehet.

A táblázatban felsorolt vitaminok megtalálhatók a különböző kombinációs készítményekben. Egyedi szedésük csak abban az esetben javasolt, ha hiányuk lép fel és az orvos azt előírja.

 

A helyes táplálkozás kulcsa az elfogyasztott tápanyagok egyensúlya. Egyes vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás felszívódását, de ugyanakkor gátolják is. Ezért is fontos, hogy ne együnk túl sokat valamely tápanyagokból, mert befolyásolhatja egy másik tápanyag megfelelő arányát a szervezetünkben.  A várandósság alatt erre még jobban oda kell figyelni, hisz a magzat fejlődését meghatározóan befolyásolhatja.

 

A legfontosabb ásványi anyagok szerepe a várandósság alatt

Kalcium

A csontok - és a fogak fejlődésében, izom összehúzódásban, a véralvadási faktorok aktivitásában, és a hormonok kiválasztásában játszik fontos szerepet.

Nátrium

Ez az ásványi anyag, általában nem igényel plusz bevitelt. A magyar lakosság túlnyomó többsége több sót fogyaszt, mint ami még egészséges lenne.

Magnézium

Az izomműködésben játszik fontos szerepet, beleértve a szívizmot is. Elősegíti az enzimtermelést is. Terhesség alatt amúgy is 50% -kal növelni kell a bevitelét. Segíti a felszívódását, a fehérje dús ételek fogyasztása.

Vas  

A terhesség második félidejében kap fontos szerepet. A vér oxigénszállításában vesz részt, és a vérképződést segíti elő. A kismamáknak kb. 1000 mg többletvasat kell fogyasztaniuk. A magzat kb. 200 mg vasat von el az anyától. Felszívódását gátolja a koffein, ezért nem ajánlott a Cola, kávé, és nagy mennyiségben a csokoládé fogyasztása. Hiánya esetén vérszegénység, és fejlődési rendellenesség léphet fel. Tünetei lehetnek a repedezett száraz bőr, töredezett haj, köröm.

Jód

Azoknál a kismamáknál, akik kevesebbet fogyasztanak, gyerekeiknél növekedési zavart, és szellemi visszamaradottságot okozhat. Jódozott só, vagy jódtartalmú vitamin fogyasztása javallott.

Cink

Az immunrendszer és az idegrendszer működésnél elengedhetetlen a jelenléte a szervezetünkben. A szabadgyökök semlegesítésére szolgáló enzimek működésében is szerepet játszik. A cink hiánya íz - és szaglóérzés zavart, étvágytalanságot okozhat. 

 

Dr. Beleznay Gábor

fizetett hirdetés

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!