A JÁTÉK SZEREPE

A játék elhanyagolhatatlan a gyermek életében.

A gyerekek számára a játék nyújtja a legnagyobb lehetőséget arra, hogy megismerjék a világban zajló különböző eseményeket, és a tárgyak összetett tulajdonságait. Amellett, hogy óriási élményt nyújt számukra, nagyon sokat tanulnak és fejlődnek. A játék az alapköve a fizikai, kognitív és szociális fejlődésnek. A gyermekünk játékait folyamatosan cserélgetnünk kell, mert az eltérő fejlődési szakaszokban más-más lesz rájuk nagyobb hatással.

 

            Kezdetben elég egy csörgő a pár hetes babáknak, amivel akár órákig is le tudják magukat foglalni. Ahogy a gyermek növekszik szükség lesz majd egyre bonyolultabb és érdekesebb játékok beszerzésére.

Óvodáskori- játék

            Az óvodás korú gyermek játékaiban már észrevehető, hogy a valóságból táplálkozik, saját élményeit, tapasztalatait kezdi el feldolgozni. A játékok során a gyerekek jobban megismerik a felnőttek világát, ez az, ami felkészíti őket a nagybetűs életre. Ha belegondolunk biztos nekünk is volt olyan élményünk, hogy eljátszottunk egy főzést, vagy azt amikor apa elmegy dolgozni. Csöppségünk a játék során gazdagítja érzelemvilágát, fejleszti kreativitását és szociális képességeit. A kortársakkal való közös játék jó hatással van a gyermekre, de szüksége van arra, hogy ő maga alakíthassa a folyamatokat. A gyerekekre nem lehet ráerőltetni, hogy mivel kivel vagy mit játszanak. A logikus gondolkodás, a szókincs fejlődése és a problémához való hozzáállás mind-mind óvodás korban alakul ki. A jó játék szükséges ahhoz, hogy később jól teljesítsen a gyermek az iskolában, a kompetenciák pedig elkísérik felnőttkoráig.

 

 

Kognitív fejlődés

            A kicsik a játék során kezdik el megérteni a bonyolultabb összefüggéseket. Az óvodában a gyermekek számos olyan helyzetbe kerülnek, ahol meg kell oldaniuk a problémákat. A képességfejlesztő játékok rákényszerítik arra a gyermeket, hogy egy felmerülő akadályt maguk próbáljanak meg leküzdeni, ami a gondolkodás fejlődését segíti számukra. Azáltal, hogy a gyermek számára örömteli és felszabadító a játék gazdagítják érzelemvilágukat, és kreativitásuk is szabadon szárnyalhat. Minden gyermek lelkében nagy úr a kíváncsiság, így hajlamosak korán nyitottá válni az őket körülvevő világra. A kíváncsiság pedig a tanulás alapköve.

 

Szociális fejlődés

           

            Az óvodás korú gyermek a játék segítségével tud új kapcsolatokat létrehozni, a meglévőket pedig tartani. Még kezdetben a kicsik csak egymás mellett szórakoznak, 5-6 éves korukban a gyerekek elkezdenek összedolgozni, és a játék során is felosztják már a szerepeket. Az idősebbé válás velejárója a kifinomultabb kommunikáció és az együttműködés fontossága. A társak meghallgatása és a beszélgetés önálló gondolatokra sarkallja a csöppségeket. A játék közben kialakuló változatos helyzetek megtanítják a gyerekeket a megosztás és együttműködés előnyeire is, valamint ezáltal fejlődnek az olyan érzelmekre épülő képességek is, mint a barátság és figyelmesség.

 

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!