A 4 HÓNAPOS BABA FEJLŐDÉSE

A 4 hónapos baba intenzív mozgásfejlődésen megy keresztül ás szellemi fejlődése is kiemelkedő.

Mozgásfejlődés

A csecsemő izomzata megerősödik, a felgyorsult fizikai fejlődés következtében. A négy hónapos baba már stabilan meg tudja tartani a felemelt fejét. Sokan ilyen korban már tudnak ülni, segítséggel. Nagy megerőltetést a kicsik gerincének az ülés, ezért nem szabad erőltetnünk.

Mozgása sokkal magabiztosabb, a végtagjait már tudatosan irányítja. A csöppség egyre többet forgolódik, élvezetes számára hátról hasra fordulni és fordítva. A hason fekvő gyermek kiemeli a fejét.

Érzékszervek fejlődése

Érzékszervei sokkal fejlettebbek, mint a születés pillanatában. A hallása érzékenyebb és kifinomultabb, mint egy felnőtté. A hangok nagyon figyelemfelkeltőek számár, egész fejét a hangok és a fényforrások irányába fordítja. Ha olyan dologgal találkozik, ami nagyon tetszik neki szívesen gőgicsél. Szereti a hangokat és a zenét, szüksége van arra, hogy gyakran olvassanak neki mesét, és énekeljenek neki. Ezek hallatán a baba elcsendesedik, és elcsodálkozik.

Szemével, már tudja követni a mozgó tárgyakat, térlátása a rohamos fejlődés felé vette az irányt.

Értelmi és érzelmi fejlődés

Már nem csak sírással képes kommunikálni. Örömét kifejezheti intenzív mozgással és éles hangokkal, még a fájdalmat vagy éhségét erős sírással jelzi szülei felé. Nagyon kíváncsi mindenre, érdeklődik a környezete iránt. Ha találkozik, egy ismerőssel gyakran rámosolyog, vagy hangosan elkezd nevetni.

Alvásigény és táplálás

A babák négy hónapos korukra már viszonylag sokat vannak ébren, éjszakánként jellemzően 8-10 órákat alszanak nappal pedig 3-4 alkalommal alszanak egy-két órákat. A legjobb táplálék még mindig az anyatej a négy hónapos csecsemő számára. Egy egészséges csecsemő tápanyag- és folyadékigényét teljes mértékben kielégíti az anyatej. Amennyiben az anyának nincs lehetősége erre, a megfelelő táplálékkal kiegészítheti a csöppség étrendjét.

Gyarapodás

Általános esetben a baba 4 hónapos korára megduplázza a születési súlyát. Ez az időszak még mindig gyors súlygyarapodási ütemben telik. A 4. hónap végére a kisfiúk átlag súlya 7 kg, a kislányoké pedig 6,4 kg lesz. Az egészséges baba havonta átlagban 2 cm-t növekszik.

 

 

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!