A 3 HÓNAPOS BABA FEJLŐDÉSE

A baba 3 hónap alatt óriási változásokon megy keresztül.

Mozgásfejlődés

A három hónapos baba mozgása már sokkal tudatosabb, a reflexszerű mozgások mellett megjelennek a az aktívabb, irányított mozgások is. Azokat a játékokat, amik felkeltik az érdeklődését megpróbálja megfogni, és amit magához vesz elkezdi szorítani, és csak nagyon nehezen engedi el. A kezei még sokszor célt tévesztenek, gyakran nem tudja elsőre megfogni azt a tárgyat, amiért nyúl.

A csecsemő izmai már elég erősek ahhoz, hogy hason fekve megtudja emelni az egész mellkasát és fejét, ilyenkor pedig a kezei segítségével támaszkodik. Az ébren töltött órákban szinte folyamatosan jár a keze és a lába, már majdnem el tudja magát tolni, ha szilárd talajnak támasztjuk a lábát.

Erre a korosztályra már jellemző, hogy át tudnak fordulni hátukról a hasukra, de ez fordítva még nem működik. A baba ezt az „új tudományát” szereti rendszeresen alkalmazni. Célszerű ennek érdekében, egy nagy plédet leteríteni neki, valami keményebb felületre, ahol szabadon szórakoztathatja magát.

 

Érzékszervek fejlődése

Az érzékszervek fejlődése jól észrevehető már ebben a korban. A kisbaba elkezd fordítani a fejét a hangok irányába, nagyon érdekesnek találja még mindig az arcokon. Az ismerősök hangja és látványa mosolyra készteti. Nagyon fontos számára, hogy beszéljenek hozzá, és foglalkozzanak vele.

 

 

Értelmi és érzelmi fejlődés

A három hónapos csecsemő már ki tudja fejezni az érzelmeit, a kellemes ingerekre és az ismerős arcokra már mosolyog. A spontán öröm nem ritka ebben a korban, akár ok nélkül is mosolyognak a babák.

Mozdulatokkal már tudatosan próbálja kifejezni érzelmeit és akaratát. Szüleit utánozva tanul, ami gyakran megfigyelhető a mimikájában. A hangadási kísérletei még sikertelenek, nem feltétlenül akarattal ad ki hangokat. Élvezi, hogy hallja saját hangját, miután tudatosul benne, hogy a gőgicsélést és gagyogást ő maga irányítja.

Három hónapos korára a baba már elkezdi együtt használni a szemét és a kezét, de mozdulatai még nincsenek kellőképpen összhangban. Tudatosulni kezd benne, hogy a sírása hatással van a felnőttekre, élvezi a közös játékokat. Képes már távolabbról is felismerni a hozzá közel álló tárgyakat és személyeket.

A mozgáskoordinációt és a kognitív képességeit fejlesztik az olyan játékok, amiket kedvére rágcsálhat, ütögethet vagy rázhat. Az ideális játék számára színes, és figyelemfelkeltő.

Alvásigény és táplálás

Három hónapos korukra a csecsemők nagy része már átaludja az éjszakát, de egyre kevesebb az alvásigénye. Nappal körülbelül háromszor alszik, melyek között 2-3 órás szünetet szokott tartani. Az ébren töltött időszakot célszerű közös játékra használni, mert azon túl, hogy fejleszti a kisbabát leköti a figyelmét.

Táplálkozás

A gyarapodásnak köszönhetően, a baba egyre többet eszik. Étrendje szinte kizárólag az anyatejből áll, amit szükség esetén ki lehet egészíteni tápszerrel. Széklete ritkábban van a babának, mert emésztése tökéletesedik. A 3. hónap első felében felborulhat a baba napirendje, a megnövekedett tejszükséglet miatt.

Gyarapodás

A harmadik hónap általában mérföldkő a babák életében, hiszen sok csecsemő megduplázza (az újszülött babák akár meg is triplázhatják) a születési súlyát – persze ez nem törvényszerű. Az ezt követő időszakban a gyarapodás üteme általában lelassul. A 3. hónap végére a kisfiúk átlag súlya 6,4 kg, a kislányoké pedig 5,8 kg lesz. A baba hossznövekedése szintén lassabbá válik, most már átlagban csak havi 2 cm-t növekszik. Ha a születésnél 50 cm volt, most hossza kb. 59-61 cm, azonban ez sem törvényszerű.

HIRDETÉS
MINDEN AMI SZÜLETETT ANYUKA
EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
SPORT & MOZGÁS
SZÉPSÉGTIPPEK
KARRIER
KIKAPCSOLÓDÁS
RANDI TIPPEK
SZERELEM & SZEX
IGAZ TÖRTÉNETEK
Iratkozzon FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz hozzánk!